Elkezdődött a gesztenyeszezon! :: THV

Elkezdődött a gesztenyeszezon!

A magyar gesztenye főként Zala megyében terem, és csupán egy hónap a szezonja. A termelői piacokon most elérhető magyar gesztenyéből számos finomságot készíthetünk, például a klasszikus gesztenyepürét. Most mestercukrászunk mutatja meg, hogyan tudjuk feldobni ezt a jól ismert receptet néhány plusz ötlettel.

Hozzávalók:

  • 1 kg szelídgesztenye (ebből a többi hozzávalóval együtt 65-70 dkg gesztenyepüré lesz)
  • 3 dl víz
  • 4 dl tej
  • 1 vaníliarúd magjai
  • 5-6 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tejszín
  • egy csipet só
  • ízlés szerinti mennyiségű rum
  • ízlés szerinti mennyiségű méz

A házi vaníliapudinghoz:

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 bögre tej
  • 4 púpos evőkanál cukor
  • fél evőkanál liszt
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A gesztenyék héját éles kés hegyével kereszt alakban bevágjuk, de vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a gesztenye húsát. (Ha azt szeretnénk, hogy a sült gesztenye héja könnyedén lejöjjön, akkor a bevágott héjú gesztenyéket érdemes a készítés előtt egy éjszakára, de legalább pár órára hideg vízbe áztatni.) Egy nagyobb, keskeny peremű tepsit vagy sütőlapot béleljünk ki alufóliával, egyenletesen terítsük szét a gesztenyéket, öntsünk rá egy kevés vizet (1-1,5 dl ) és kb. 120-130 fokos előmelegített sütőben süssük nagyjából 45 percig. Ha megsült a gesztenye, akkor hántsuk le a héját még melegen, mert ha kihűl, akkor már nagyon nehezen távolítható el.

A gesztenyét tegyük egy lábasba, öntsük rá a tejet és a vizet, valamint a kikapart vaníliarúd belsejét, és közepes lángon főzzük teljesen puhára. Mire megfő – 40-45 perc –, nagyjából a teljes folyadékmennyiséget magába szívja, de ha maradt a léből, akkor szűrjük le. 

A leszűrt és még meleg gesztenyéhez adjuk hozzá a mézet, a tejszínt és az olvasztott vajat, valamint a csipet sót, és botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumot is, de előtte mindenképpen kóstoljuk meg a tiszta gesztenyepürét – lehet nem is vágyunk már a rumos ízesítésre. A kész gesztenyemasszát tegyük legalább 6-8 órára hűtőbe.

Amíg hűl a püré, addig készítsük el a vaníliapudingot. A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval egy mélyebb lábasban. Keverjük tovább csomómentesre a tejjel, és tegyük a tűzre. Közepes lángon főzzük forrásig, folyamatos keverés mellett, majd amikor már megjelentek a buborékok, még további három percig. Ezután vegyük le a tűzről. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, majd fél bögrényi forró keverékkel keverjük el azokat. A tojásokat habverővel hozzákeverjük az egész vaníliás masszához. Főzzük így együtt a pudingot egy-két percig, majd vegyük le a tűzről. Keverjük bele a vajat és kaparjuk bele a vaníliát. A pudingot felhasználásig félretesszük. (Nem bőrösödik be a puding, ha a forró pudingra kevés vajat vagy cukrot szórunk, vagy ha áttetsző fóliával lefedjük.)

A jól lehűtött pürét burgonyanyomón áttörve poharakban, a házi vaníliapudinggal és természetesen tejszínhabbal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Árkalkuláció, szobafoglalás

Ajánlatkérés

Kérjen kollégáinktól árajánlatot, 24 órán belül válaszolunk!

Kérje ajánlatunkat most